ANMELDELSE: “Kokkens bog om kaffe” af Mary Banks m.fl.

“Kokkens bog om kaffe” (udgivet på Forlaget Atelier) er en rejse ind den i vidunderlige verden, der er kaffens. Her finder man en udførlig kulturhistorisk præsentation af kaffens udvikling samt en lang række opskrifter, gode råd og informationer om de mange sorter af bønner, der eksisterer.

Når man vågner efter en nats dvale, og forsøger at ryster den ihærdigt vedhængende søvn af sig, er der ikke noget som en kop skoldhed, velbrygget kaffe, der kan tvangsmobilisere ens latente energi. For mange er denne mørke, aromatiske stimulans en tvangsnødvendighed, der skal konsumeres i stilhed og med nydelse, førend dagens dont kan tage sin begyndelse. Et konsumritual, der gentages med trofast sikkerhed dag efter dag efter dag. Hvis man leder efter en god kaffe til realisering af dette ritual, hvis man ønsker at lære kunsten at brygge en god kop kaffe, så lad “Kokkens bog om kaffe” være din vejleder.

Lang er kaffens historie, der i vor kultur har fået en rodfæstet position som vores fortrukne, legale narkotikum. Vi finder kaffen overalt – også i skønlitteraturen – for som bekendt ville Karen Blixen, da hun forlod Rungstedlund til fordel for Kenyas åbne vidder, drive sit eget mejeri. Det blev det ikke til – historien er vort vidne – og hendes ægtemand Bror Blixen besluttede i stedet at dyrke kaffe. Vi kender alle historien – nogle fra Karen Blixens vidunderlige roman, andre fra Sydney Pollacks ditto vidunderlige film.

Med en slet skjult parafrase over Gertrude Steins berømte digt “Sacred Emily” kan man postulere, at kaffe er kaffe er kaffe. Men det er ikke helt korrekt, at kaffe er kaffe! Der er mange sorter kaffe, der er mange måder, hvorpå kaffe kan behandles, og det færdige produkts smagsmæssige nuancer og kvalitet afgøres bl.a. af ristning, kaffens geografi (opvækst betingelser), hvorledes kaffen brygges og hvilken sort, man har med at gøre. Dette illustrerer nærværende bog på sine mange billedrige sider.

Hvis man ønsker at indføres i kaffens kulturhistorie, så er “Kokkens bog om kaffe” det rette sted at starte. Her bliver man på intet mindre end 106 af bogens 256 sider indført i kaffens historie, hvordan man drikker og tilbereder kaffe og tillige får man en lang række opskrifter (70 af slagsen), der viser, at kaffe (udover at være fortrinlig i flydende form) også egner sig som en glimrende smagsgiver til desserter, buddinger, is, kager, tærter, drinks, kiks og brød. Kaffe er i sandhed et alsidigt produkt med mangfoldige anvendelsesmuligheder.

Vil du eksempelvis vide, hvordan man brygger den perfekte kop kaffe, så er der her råd at hente. Ligeledes er der fyldige og tilbundsgående introduktioner af de mange typer af kaffebønner, man kan støde næsen ind i, når man er på jagt efter nye smagsoplevelser. Man får ligeledes viden om de forskellige måder, kaffebønner kan ristes på, og om den efterfølgende formalingsproces, der også deles ind i grader: mellem-malet, tyrkisk-malet, espresso-malet, fin-malet og omni-malet.

Så hvis der er en kaffe-feinschmecker gemt i din mave, hvis du vil vide mere om kaffens stimulerende egenskaber og dens historie, så vil du finde megen nyttig viden i denne bog, der indgår i en lang række af kogebøger, der er udgivet på Forlaget Atelier.

Lad din kafferejse starte med “Kokkens bog om kaffe” – og nyd den (naturligvis) med en velbrygget af slagsen!