ANMELDELSE: “Walt Disney’s Hall of Fame: Bind 7” af Marco Rota

Hvis man ønsker at stifte bekendtskab med den italienske Disneytegner Marco Rota, så kan man med fordel starte sin rejse med det syvende bind i Egmonts desværre nu aflivede “Hall of Fame”-serie.

Herhjemme nåede der blot at udkomme et enkelt bind med Marco Rota, hvor den norske pendant-serie fostrede to. Både den danske og den norske “Hall of Fame”-serie er i dag stoppet, hvilket er ærgerligt. Herhjemme nåede der at udkomme 26 bind i serien, hvor Norge først satte stopper for serien efter noget mere imponerende 51 bind. Det er bindene i den norske serie, jeg fremdeles vil underkaste granskning.

I Mickey Mouse-historien “Fedtmules korte karate-karriere” (1972) kommer Mickey på sporet af møntfalsknere, og sammen med politimester Striks og Fedtmule, der har fundet en såkaldt karatenæve på sit loft, sætter de en stopper for deres forbryderiske foretagende. Historien findes herhjemme også trykt i “Jumbobog 33: Pas på ryggen, Sorteper!” (1979) og er senest blevet bagt i “Jumbo-Tema 63: Det handler om penge” (2014).

I “Piratborgen” (1980) drager Anders og ungerne til søs sammen med onkel Joakim, der har fået fremstillet et særlig skib, der via radar kan finde sunkne skibe og deres skatte. Desværre ender ænderne (!) i kløerne på en flok pirater, der stjæler onkel Joakims værdifulde malerier. Dem vil han have tilbage, og de sporer piraterne til en øde ø. Historien blev første gang bagt i “Anders And Ekstra” nummer 11-1981.

Bogens glanshistorie er “Sagaen om Anders Vildand og de grumme vikinger” (1980), der herhjemme er blevet trykt flere gange. Blandt andet i numre og tillægshæfter til “Anders And & Co.” 1982, 1993 og 2005. Her skal Anders – udover at redde Skøn Andelil – også befri sin borg fra de vilde vikinger. Det er sørme godt, at han har trofaste Lille Gny ved sin side.

I “Robotanden” (1993) er onkel Joakim træt af sit dvaske vagtværn, der sover og spiller kort i arbejdstiden. Derfor får han Georg Gearløs til at udvikle en robotand, der kan fange forbryderne. Den aktiveres ved onkel Joakims stemme, hvilket Bjørne-banden desværre lurer … og så står det pludselig skidt til, da robotanden ikke længere lystrer onkel Joakim, men Bjørne-banden.

“Anden, der skrumpede” (1993) blev senest bragt i “Anders And & Co.” nummer 28, 2014. Da Anders og ungerne besøger en udstilling på Etnologisk Museum i Andeby, kommer Anders – som den ulykkesfugl han er – til at vælte en krukke med voodookugler. Den ene kugle går i stykker, og pludselig begynder stakkels Anders at blive mindre. Nu er gode råde dyre, og inden Anders forsvinder helt, skal de finde en medicinmand i Afrika, der kan kurere ham.

I Anders hin uforfærdede (1993) kommer Anders og ungerne ved et uheld til at starte Georg Gearløs’ tidsmaskine. De ender i vikingetiden, hvor en grum viking tyvstæler tidsmaskinen. Nu starter et langt og nervepirrende eventyr for at få tidsmaskinen igen, så ænderne kan vende tilbage til Andeby og deres egen tid. Historien blev første gang bragt herhjemme i “De glade 80’ere – 5” fra 2000.

I “Balladen om Zampata And” (1997) tager den modige Zampata kampen op imod den fæle undertrykker Alfonso og dennes skatteopkrævende bande. Det sker, da Alfonso endnu en gang sætter skatterne i vejret, og da man som bekendt ikke kan plukke fjerene af en nøgen gås, eller and, ja så får den modige Zampata nok.

Bind 7 byder på ekstramateriale om Marco Rota, en Marco Rota-biografi, der er skrevet af Rota selv, en håndfuld forsider fra italienske udgivelser som Topolino og Zio Paperone samt syv historier.