ANMELDELSE: “Daisy – en prinsesse i Danmark” af Erik Svane & Thierry Capezzone

“Daisy – en prinsesse i Danmark”, der er første bind i Erik Svanes og Thierry Capezzones tegnede biografi om dronning Margrethes liv, hylder regenten i en flot klassisk streg, men forsøger også at dække over for meget på få sider.

Det hele tager sin begyndelse den 9. april 1940, da tyske jagerfly glider gennem den nattemørke himmel over København og indleder den besættelse, der først finder sin afslutning den 5. maj 1945. Danmark har mistet sin uafhængighed, og der flages på halv.

Imens tyskerne kører rundt i gaderne med deres militære køretøjer, og besættelsesmagten trampende er ved at finde sig til rette, føder Dronning Ingrid den 16. april Danmarks kommende regent, Daisy. En begivenhed, der igen kan få flagene til tops.

Det ligger dog ikke i kortene, at prinsesse Daisy skal være dronning, for Tronfølgeloven dikterer på dette tidspunkt, at pigebørn ikke kan være tronfølgere. Ikke herhjemme, i hvert fald. Dette blev der først rådet bod på med grundlovsændringen i 1953, hvor der blev indført kvindelig arvefølge til tronen. Dette er naturligvis noget, som tegneserien kommer omkring.

Fra fødslen går det stærkt, rigtig stærkt. Man skal rundt om meget på lidt plads: Margrethes tætte forhold til sin far, besættelsens ophør, Christian den 10’s. problemer med Tronfølgeloven, Christian den 10’s. død, udnævnelsen af Frederik den 9. til konge, ændring af Tronfølgeloven, Margrethes kosteskoleophold og uddannelse, Margrethes ægteskabsindgåelse med Prins Henrik, Frederik den 9’s. sygdom og død og Jens Otto Krags udnævnelse af Margrethe til dronning.

Udover disse væsentlige begivenheder, bliver der tilføjet en række anekdoteagtige indslag, der blandt andet udgøres af Winston Churchills besøg i Danmark, samt Margrethes møde med Walt Disney og Elvis Presley – sidstnævnte faldt åbenbart ikke i hendes smag. 

Første bind, der slutter ved Fredrik den 9’s. død den 14. januar 1972 og Margrethes udnævnelse til dronning den 15. januar, er bygget op af punktnedslag, der fokuserer på de ovenfor nævnte begivenheder i Margrethes liv. Det er voldsomt at presse 32 år ned på blot 76 sider, og nogle gange føler man, at det går lige hurtigt nok. Ja, man galopperer nærmest gennem historiens stepper. 

Man kunne godt have ønsket sig en tættere og mere kompakt kronologi. Altså flere sider, der gik mere i dybden med nogle af de ret centrale begivenheder i dansk historie og dronning Margrethes tidlige liv. For projektet, som forfatteren Erik Svane og tegneren Thierry Capezzone sammen med Forlaget Cobolt har kastet sig over, er fint og gør krav på anerkendelse.

Capezzones streg har nogle umiskendelige træk, der vækker minder om den klassiske fransk/belgiske tegneserieskole. Det er en fornem og fin streg, der egner sig fortrinligt til et historisk projekt som dette. Capezzone sender da også indledningsvis en tak til Francois Walthéry – og det forstår man godt!

Erik Svane formår med humor og glimt i øjet at skildre Margrethes forhold til sin far, og ederne, der flyver gennem luften og taleboblerne, kunne givetvis gøre selv den storsvovlende kaptajn Haddock rød om ørerne.

Selvom der sker (for!) meget på (for!) lidt plads, så er “Daisy – en prinsesse i Danmark” et fint afsæt for den planlagte serie, der forhåbentligt tager sig bedre tid i de følgende bind. Det er en fornem måde ikke blot at stifte bekendtskab med vores regent på, men også at få et indblik i Danmarks historie. For som dronning Margrethe citeres først i bogen, så er det at have forståelse for og viden om vores historie nøglen til at forstå samtiden.

Hvis historieløsheden fortsætter eller uddybes, så kan den i høj grad blive en trussel mod identiteten, for dette at vide, hvor vi kom fra, og hvordan det var engang, er meget væsentligt for at forstå, hvor vi er i dag. Vi har nok gjort en generation en bjørnetjeneste ved at drosle så meget ned på den egentlige historieundervisning.

Og ja, tegneserien kan snildt læses af ikke-royalister.


FAKTA

Titel: Daisy – en prinsesse i Danmark

År: 2014

Forfatter & tegner: Erik Svane & Thierry Capezzone

Sider: 80

Genre: Tegneserie

Land: Danmark

Forlag: Forlaget Cobolt

Cover: © Forlaget Cobolt