ANMELDELSE: “Walt Disneys Julehæfte: Julen 2013”

Walt Disney er uløseligt forbundet med julen. Sådan har det været i rigtig mange år, og én af de største glæder ved denne højtid – foruden “Disneys Juleshow” den 24. december – er at krybe ned under et varmt tæppe med én af Disneys efterhånden mange juleudgivelser.

Sidste år udgav Egmont det 36 sider lange julehæfte “Walt Disney’s Julehæfte: Julen 2013”, som jeg desværre ikke nåede at få læst. Det har jeg dog netop rådet bod på, og julestemningen lod ikke vente på sig.

Hæftet, der indeholder 6 julehistorier, hvoraf 3 er genoptryk, lader til at være en enlig svale – desværre! Det kunne ellers være herligt, hvis man hver jul kunne se frem til et julehæfte med udvalgte historier, nye som gamle. Og selvom “Disney’s Juleklassikere” aka “Fra alle os til alle jer”, der er blevet udgivet siden 1994, er en årligt tilbagevendede højtidsklassiker, så er hæfteudgivelser a la “Mandelgaven” savnet.

Den første historie i dette hæfte er Anders And-historien “Kopijul” fra 1996, der er tegnet af Bas Heymans og skrevet af Jan Kruse. Her følger vi Anders’ bestræbelser for at sikre julen for alle Andebys fattige – ikke mindst en lille, stakkels pige! Historien, der er meget Charles Dickens-agtig i snittet, har også en indlejret kapitalisme-kritik, der er til at tage og føle på.

Mickey & Fedtmule-historien “Juleslæden”, der er skrevet af Ted Osborne og Floyd Gottfredson i 1937, er blandt andet tidligere blevet trykt i “365 dage med Mickey Mouse” fra 1979. Her viser Fedtmule, at han ikke er så dum, som visse folk mistænker ham for at være! Jo, han snører endog den ellers så snu Mickey!

Der er også blevet plads til Bambi-historien “Et slot til jul”, der første gang blev udgivet som avisstribe i 1973. Historien, der er skrevet af Frank Reilly og tegnet af John Ushler, tager afsæt i to spøgelser, der holdes fanget på et slot af den onde heks. Julemanden beder Bambi og Stampe om hjælp, så de to spøgelser kan blive befriet – og jo, det bliver også jul for spøgelserne, naturligvis!

I onkel Joakim-historien “En overraskende julegave”, der er tegnet af Vicar og første gang udgivet i 1972, giver onkel Joakims nærighed bagslag i en sådan grad, at han bryder grædende sammen. Anders bliver dog glad, og får – for en gangs skyld – penge på lommen. Historien er tidligere blevet bragt i “Anders And & Co.” nr. 50 fra 1972 og “Mandelgaven” nr. 30 fra 1990.

Det er altid herligt, når Basil Mus og dennes tro væbner Dr. Hotson dukker op i nyt materiale – og det gør de i den mere Agatha Christie-inspirerede end Conan Doyle-inspirerede Mesterdetektiven Basil Mus-historie “Det store juletyveri” fra 2012. I historien,  der ikke tidligere er udgivet på dansk, får tante Agatha (ja, Agatha!) stjålet sit smykkeskrin! Så nu skal Basil og Hotson deducere sig frem til, hvem skurken er – og det gør de (naturligvis!) til ug!

Og så har jeg – i disse Sherlock Holmes-glade tider – en lille julebøn til Egmont! Det kunne være formidabelt, hvis I genoptog “Mesterdetektiven Basil Mus”, der i 1987-1988 fik 3 udgivelser! Genudgiv dem gerne, det ville være mægtigt!

Hæftets sidste historie er Paul Murry-klassikeren “Minnies julefes”t, der første gang blev udgivet i 1961. Her er Minnie blevet sat på gaden, og den nye ejer – Sorteper – kræver, at hun straks flytter. Nu har Minnie intet sted at holde julefest for drengene på det lokale børnehjem. Heldigvis handler Mickey og Fedtmule hurtigt, så der alligevel bliver glade miner og juletræsfest for de stakkels børnehjemsdrenge.

“Walt Disney’s Julehæfte” er herlig læsning, der ikke blot bringer julestemningen ind i hjemmet, men som også – med genlæsningen af de gamle historier – gør én helt nostalgisk! Det kunne være herligt, hvis der sideløbende med “Disney’s Juleklassikere” blev plads til en årligt tilbagevendende udgivelse a la dette hæfte!