ANMELDELSE: “The Moviemaking Magic of Star Wars: Creatures & Aliens” af Mark Salisbury

“The Moviemaking Magic of Star Wars: Creatures + Aliens” er en bog af den slags, man fortaber sig i. Den er magisk, forførende, interessant og åbner op for ét af de mest fantastiske filmuniverser, Hollywood har fostret, på en levende og engageret måde.

Det er forlaget Abrams, der står bag bogen, og de er kendt for filmlitteratur af denne kaliber. De har en lang række tidligere udgivelser bag sig, der også tager afsæt i en galakse langt, langt borte. Her skal deres “The Art of”-bøger nævnes som uundgåelig litteratur i ens “Star Wars”-bibliotek.

Darth Vader: I find your lack of faith disturbing!
– “Star Wars” (George Lucas, 1977)

Forfatteren er Mark Salisbury, der tidligere har skrevet bøger om film som “Prometheus”, “Crimson Peak” og Walt Disneys “Alice in Wonderland”. Dette er hans første bog om “Star Wars”-universet, og den skal på det varmeste være alle fans af Lucas’ univers anbefalet … unge såvel som gamle.

Mark Salisbury tager os med bag kulisserne på ALLE de “Star Wars”-film, der i skrivende stund er produceret. Det drejer sig om nedenstående 10 film, som jeg lister i kronologisk rækkefølge:

– “Star Wars: Episode IV – A New Hope” (George Lucas, 1977)
– “Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back” (Irvin Kershner, 1980)
– “Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi” (Richard Marquand, 1983)
– “Star Wars: Episode I – The Phantom Menace” (George Lucas, 1999)
– “Star Wars: Episode II – Attack of the Clones” (George Lucas, 2002)
– “Star Wars: Episode – Revenge of the Sith” (George Lucas, 2005)
– “Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” (J.J. Abrams, 2015)
– “Rogue One: A Star Wars Story” (Gareth Edwards, 2016)
– “Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi” (Rian Johnson, 2017)
– “Solo: A Star Wars Story” (Ron Howard, 2018)

 De 144 sider, som bogen udgøres af, er spækket med “fold ud”-illustrationer, sjældne “behind the scenes”-billeder, concept art, faktabokse, production stills og meget, meget andet.

Bogen er skrevet i et levende sprog, og selvom kernepublikummet er de unge fans, så kan selv de garvede galaksekyndige have stor fornøjelse af at læse bogen, der byder på mange informationer om det univers, der snart fylder 43 år.

Bogen er som en skattekiste, og hver gang man vender en side, bliver man ført længere og længere ind i eventyrlige univers, som ingen spåede succes i 1977, da film fik premiere. Det er et godt afsæt for nytilkommende fans, der gerne vil være klogere på, hvad der sker bag kulisserne: Hvordan filmene er blevet til, hvordan de mange væsner er blevet skabt og hvem de kreative folk, der har skabt det hele, er.

Den 3. december i år udgiver forlaget en opfølger til bogen, der hedder “The Moviemaking Magic of Star Wars: Ships & Battles”. Bogen, der er skrevet af Landry Walker, er ligeledes på 144 sider.

Indtil næste gang: May the Force be with you!