ANMELDELSE: “Garfield: Complete Works – Vol. 1 & 2” af Jim Davis

Herhjemme har Garfield en lang udgivelseshistorie, hvor forlag som Interpresse, Carlsen Comics og Forlaget Cobolt alle har taget flot hånd om hankatten, der i dag boltrer sig i over 2500 aviser på verdensplan.

Nu har det amerikanske forlag Ballantine Books, der hører under forlaget Random House, påtaget sig den ærefulde opgave at udgive alle Garfield-striberne kronologisk fra 1978 til i dag. Indtil videre har forlaget udgivet bind 1 og 2, der dækker henholdsvis 1978-1979 og 1980-1981.

“Garfield: Complete Works”-bøgerne udgives i hardback, måler 21,3 x 17 centimeter og indledes med ekstramateriale, der ser nærmere på stribens og Jim Davis’ historie. Bind 1 er på 256 sider, og bind 2 er på 320 sider.

Garfield og jeg er omtrent lige gamle. Det er blot 11 måneder, der skiller os ad. Det betyder, at den orange, lasagne-elskende, mandags-hadende og kaffe-slubrende hankat, der kom til verden den 19. juni 1978, har fulgt mig det meste af livet.

Jeg har længe begrædt, at danske tegneserieelskere, der har en svaghed for den kække Garfield, ikke har haft muligheden for at købe en samleudgave, der kronologisk indlemmer alle striberne, som der i skrivende stund er tegnet og skrevet omkring 14.000 af.

Syd for grænsen har man længe kunnet købe en samlet udgave af Garfields hverdagseventyr med Futte og Harald, men herhjemme har man måttet tage til takke med de sædvanlige hæfteudgaver, som Forlaget Cobolt fortsat udgiver. Det tyske marked er naturligvis af en anden kaliber end det danske, så sammenligningen er ikke helt fair. Og hvis man betænker, hvad især Forlaget Cobolt har gjort for tegneseriemediet siden deres debut i den danske forlagsverden i 2008, så har vi ikke meget at begræde.

Men nu har man altså muligheden for at dykke ned i en af den moderne tegneseriehistories mest populære frembringelser, da Ballantine Books udgiver alle striber i lækre og håndterbare hardbacks, der ikke blot pynter voldsomt i tegneseriesamlingen, men som også gør det lettere at finde de striber og årgange, man nyder at genlæse oftest.

Der er god mulighed for, at såvel erfarne som helt nye Garfield-læsere nu kan tage turen fra fødslen i 1978 til i dag. For selvom Garfield hurtigt fandt det udtryk, vi i dag forbinder ham med, så så han markant anderledes ud den 19. juni 1978, hvor amerikanske avislæsere første gang mødte den kat, som de fleste i dag kender … om ikke andet, så af navn.

Man bliver aldrig for gammel til Garfield, og selvom de første striber er fra 1970’erne og 1980’erne, så har de ikke tabt i pondus eller humor. De er uforgængelige, og når man genlæser striberne forstår man til fulde, hvor Garfield er blevet et uforgængeligt tegneserieikon af den slags, der ældes med ynde.

Selvom jeg læser meget, så er det de færreste bøger og tegneserier, jeg vender tilbage til. Garfield er  dog én af de tegneserier, der kommer til at følge mig resten af livet … og det kan jeg sige med sikkerhed. Derfor frydes jeg ekstra meget over, at det nu er blevet muligt at have alle striberne stående i reolen, hvor de skulder ved skulder mænger sig med Basserne, Steen & Stoffer, Radiserne og mange andre mesterlige tegneserier, som vi allerede har haft glæden af i flotte hardback-samleudgaver.

Jeg turbolæste de to første bind, og jeg har efterfølgende pluklæst i begge bøger. Der er ingen tvivl om, at de vil blive taget ud af reolen igen på et senere tidspunnkt. Det er ikke bøger, der for lov at samle støv … og så kan det kun gå for langsomt med at får udgivet flere bind i denne bogserie, der er selvskreven i alle Garfield- og tegneserieelskeres samlinger.


FAKTA

Titel: Garfield: Complete Works Vol. 1-2

År: 2018 (Vol.1) & 2019 (Vol. 2)

Forfatter & tegner: Jim Davis

Sider: 256 sider (Vol. 1) & 320 sider (Vol. 2)

Genre: Tegneserie

Land: USA

Sprog: Engelsk

Forlag: Ballantine Books / Random House

Cover: © Ballantine Books / Random House