Om “Danser med ulve” og nostalgi

Michael Blake romandebuterede med “Danser med ulve” i 1988, og to år efter fejede Kevin Costners filmatisering benene væk under biografgængerne. Det var i 1990, og filmen, som Michael Blake selv havde skrevet manuskriptet til, modtog ved Oscaruddelingen den 25. marts 1991 flotte 7 Oscars ud af 12 nomineringer. Michael Blake, der døde i 2015, modtog selv en for manuskriptarbejdet.

Herhjemme fik filmen først biografpremiere den 10. maj 1991. Det betød, at distributøren med løs hånd kunne fordele de mange vundne Oscars på filmplakaten som et ekstra trækplaster. Samme år udgav det hedengangne Wangels Forlag Blakes roman, der meget passende havde Kevin Costners karakter – den ærekære og eventyrlystne løjtnant John J. Dunbar – på coveret.

Wangels Forlag leverede i 1990’erne mange af mine største læseoplevelser. Det var dengang, hvor bogklubbøger var læderindbundne og med forfatternavn og titel prentet i guld på ryggen – smukt! Desværre led forlaget sammen skæbne som mange andre siden: Det blev opkøbt af mastodonten Egmont, der slugte det, fortærede det og glemte det.

Jeg læste romanen samme år, som jeg så filmen. Rækkefølgen kan jeg ikke huske, men både læse- og filmoplevelse skulle vise sig at blive en del af min kulturelle ballast. Filmen genser jeg med jævne mellemrum – blandt andet på grund af Dean Semlers smukke fotografering, som også modtog en Oscar – og jeg lytter ofte til John Barrys fantastiske musik, der ligeledes modtog en Oscar tilbage i 1991. Det er et fantastisk score!

Bogen har jeg dog kun læst én gang, og det er i år 32 år siden, at jeg første gang red med John Dunbar over prærien på hesten Cisco. Those were the days! Bogen er siden forsvundet på mystisk vis. Jeg gætter på, at jeg – way back i fortidens slørede tåger – har lånt den ud til en, der ser stort på det der med at aflevere tilbage, hvad man låner.

Men så er det heldigt, at gode venner husker, at jeg har talt om bogen … og som formår at opstøve netop dén udgave fra Wangels Forlag, jeg som 14-årig slubrelæste fra første til sidste side i en intens maratonlæseoplevelse. Så tak til gode venner, der har sikret de næste dages læsning, der kulminerer med den 4 timer lange udgave af filmen.