Om Sean S. Cunninghams “Friday the 13th” (1980)

1980 havde “Friday the 13th” premiere. Det var ikke en banebrydende film inden for sin genre, men når en lille produktion til små 550,000 dollars på verdensplan kan indbringe i omegnen af 60 millioner dollars ved billetlugerne, ja så har den ikke blot sikret sig en plads i filmhistorien, så er den også selvskrevet til at blive en franchise. Og det blev den så…

Instruktøren, Sean S. Cunningham, red flot videre på den syndflodsbølge af slasherfilm, der skyllede ind over biograferne i 70’erne og 80’erne. En syndflod af slashers, hvis epicenter var John Carpenters eminente “Halloween” fra 1978. Men selvom “Friday the 13th” lever i skyggen af “Halloween”, så skal man ikke forklejne filmens betydning for genren.

Der ér skam også fine ting at komme efter i “Friday the 13th” – ikke mindst Tom Savinis makeup og komponisten Harry Manfredinis score, der med sin repeterende rytme har til hensigt at mime den unge Jasons stemme, der siger “kill, kill, kill; mom, mom, mom!” … igen og igen og igen og igen!


© Paramount Pictures (PLAKAT)