Den digitale verden vs. den analoge

Jeg er i gang med at kigge mine mange mapper med papirbilleder igennem. Billeder på papir har en taktil kvalitet, som de digitale af slagsen må kigge langt efter – sanserne kommer i spil på en anden måde, når man sidder med billeder fremkaldt på papir.

Tilbage i 90’erne fremkaldte jeg selv mine billeder, hvis de skulle være i sort-hvid, men mange ruller (!!) blev også afleveret hos fotohandleren, der efter en uge leverede de fremkaldte billeder retur. Det krævede tålmodighed, når man skulle vente på at få sine billeder i hånden, og i dag føler jeg ofte, at tålmodigheden afgik ved døden, da den digitale “revolution” tog livet af det analoge – og det i alle henseender, i øvrigt. Men tilbage til billedet nedenfor…

Det er en nøddekrige, der er på de to billeder. Det er én af mine yndlingsfugle, og den på billedet fotograferede jeg i 1995 på en DOF-ekskursion til Øland. Den fouragerede sammen med to andre i et større område, der var domineret af hassel.

Billedet tog jeg med mit for længst hedengangne Minolta X-300 og en 500mm tele. Kamerahuset var i metal, og telen var naturligvis med manuel indstilling. Det var en langt mere krævende og svær disciplin at være naturfotograf i 1995, end det er i dag: Ja, man skulle være tålmodig på et helt andet niveau.


© Robert Johannes Rasmussen