Om Hans Scherfigs “Dammen”

Jeg blev glad, da en god ven forleden skrev, at han havde kasser med bøger stående, som jeg måtte støvsuge for skatte. Og ja, der var flere skatte blandt de mange bøger, som jeg kvit og frit kunne indlemme i biblioteket herhjemme: Ikke mindst Hans Scherfigs lille, fine “Dammen” fra 1958, der skildrer livet og årstidernes gang i en dam fra januar til december. Jo, forfatteren, satirikeren, essayisten, maleren, tegneren, journalisten og kommunisten var også en fornem naturformidler.

At læse Scherfigs forord til 1971-udgaven var dog en smule nedtrykkende, da vi anno 2023 ser samme naturpolitik praktiseret som for 52 år siden. Scherfig skriver, at:

Endnu ligger denne dam i et åbent bakket landskab med vænger og skove næsten uberørt og uforandret fra tiden, da Fredensborg blev bygget på Herregården Østrups areal. Byrådet i Asminderød-Grøntholt kommune har imidlertid fundet ud af, at just dette landskab er velegnet som industrikvarter, og det er bestemt, at vængerne skal asfalteres, og at en medicinalfabrik og evt. en bil-samlefabrik skal opføres. Når det sker, er det sandsynligt, at også nattergalene vil forlade egnen.

Ak, ja! Sådan var det i 1971, og sådan er det i 2023!

Nå, men jeg er jo i øvrigt selv så heldig at have en dam af pæn størrelse i haven, en dam med masser af liv, flora og fauna, så måske Scherfig skal tjene som eksempel til efterlevelse.

Blandt de andre fine bogskatte var Henning Anthons ornitologiske firebindsværk “Nordiske fugle” fra 1955 i smuk læderindbinding fra Gyldendal, og Henry David Thoreaus “Livet i skovene” med forord ved Jacob Paludan.