Den sene admiral (Vanessa atalanta)

Normalt er admiralen længe væk, når vi nærmer os medio november. Alligevel sad der i går en smuk af slagsen på pigernes frønnede legehus, hvilket er en sjældenhed på dette tidspunkt. Admiralen overvintrer nemlig ikke i Danmark, men trækker i stedet mod syd i perioden august-oktober og ender med lidt held syd for Alperne, hvor æglægning finder sted kort tid efter. Om foråret trækker de nye generationer tilbage nordover og ankommer hos os i maj-juni. I sjældne tilfælde kan admiraler, der ikke er kommet af sted til Sydeuropa, overleve langt hen på vinteren herhjemme, hvis det har været et år med rigelige mængder af nedfaldsfrugt. Det var tilfældet i vinteren 2006-07, hvor der blev set admiraler i massevis, når vejret var mildt. Men når det milde vejr slår om i frost, så dør de smukke takvinger.


© Robert Johannes Rasmussen