Om “Nattegalen” af Otto Helms

Selvom man nærmer sig 100 år, og ryggen er skadet, slidt og sønderbukket, så er det ikke ensbetydende med, at man er ubrugelig, at man skal kasseres.

Sådan forholder det sig med “Nattegalen” fra 1926, der har set bedre dage. Den fine bog er skrevet af ornitologen Otto Helms (med indledende digt af Johannes V. Jensen) og illustreret med de smukkeste tegninger og akvareller, der er udført af Johannes Larsen. Alle tre er navnkundigheder inden for deres respektive områder.

Bogen, som jeg fik af en god ven, indeholdt spændende ting, da jeg begyndte at bladre i den: Blandt andet et avisudklip fra Kristeligt Dagblad anno 1942, der handler om nattergalen i Danmark. Bagsiden af udklippet beretter om den danske besættelse, modstandskampen og Frankrigs kapitulation til Tyskland to år forinden. Der var også to andre avisudklip i bogen: Nemlig anmeldelser af “Nattergalen” (også bragt i Kristeligt Dagblad) der er dateret den 23. december 1926.

Anmelderen skriver: Nattergalen er en fremmed Fugl for de fleste Danskere, og mange vil undre sig over, at man kan skrive en hel Bog om denne ene Fugl. Men det er en meget fængslende Bog, som nu er udkommet, enhver maa glæde sig over at se Johannes Larsens tegning af en spættet Nattergaleunge, som fodres af sin Moder.

Anmelderen er Halfdan Lange, der med smuk og sirlig skrift har sat sit navnetræk i bogen samt klistret sin egen anmeldelse ind i den. Han var en fremtrædende ornitolog, og i sin nekrolog, han døde i 1955, blev han beskrevet som en stor humanist, der i tale, skrift og handling kæmpede mod den tyske besættelse. Han var en flittig og kundskabsrig skribent, der i over 40 år studerede den hvide stork, hvilket affødte en bog om fuglen i 1940.

Man glæder sig over den ekstra historie, som bogen (97 år efter dens udgivelse) nu fortæller.