Om Disney-kortfilmen “The Skeleton Dance” (1929)

Walt Disneys animerede kortfilm “The Skeleton Dance” fra 1929 var blandt de 28 klassiske kortfilm, der tidligere på året blev restaureret for at fejre Walt Disney Studiernes 100-års fødselsdag. Filmen, der havde urpremiere den 22. august 1929, er instrueret og produceret af Walt Disney, og det er én af Disneys førstemænd, der står bag animationsarbejdet, nemlig Ub Iwerks.

Det er den første film i Disneys “Silly Symphony”-serie, og den handler – ganske simpelt og enkelt – om en kvartet af danseglade skeletter, der ved midnatstid vækkes af dødens slummer for at danse sig igennem natten. De vender først tilbage til kiste og grav, da hanen galer og varsler daggryets komme.

Den 6 minutter lange film er genial i sin måde at blande det makabre med det humoristiske, og den gør brug af horrorgenrens troper på smukkeste vis: En vindblæst kirke, der i fuldmånens skær slår sine midnatsslag, imens en tudende ugle, flagrende flagermus, en hylende hund og hvæsende katte danner fortrop for de danseglade skeletter, der rejser sig fra kirkegårdens grave.

En af de sjoveste sekvenser skildrer et skelet, der på rygraden af et andet skelet spiller xylofon og fremfører Edward Griegs “Trolltog” fra samlingen “Lyriske stykker”.

FUN FACT: The New York Times bragte i øvrigt i marts 1931 en kort notits, der kunne berette, at filmen var blevet forbudt i Danmark, da man vurderede, at den var for morbid og makaber for børn.

“The Skeleton Dance” er en filmperle, man bør unde sig selv, og hvis man abonnerer på Disney+, så er den tilgængelig i smukke, nyrestaurerede klæder.


© Walt Disney Pictures