Bing & Grøndahls Juleplatte 1919

Jeg fandt Bing & Grøndahls Juleplatte fra 1919 til næsten ingen penge på genbrugs-appen Vinted. Blot 90 kroner kostede den blå og 106 år gamle skønhed, der er designet af Johannes Achton Friis. Normalprisen ligger mellem 200-400 kroner, så jeg var glad og meget tilfreds, da platten var fejlfri og stod smuk og blank i sin glinsende blå glasur.

Platten – der bærer titlen “Uden for det oplyste vindue” – afbilleder et motiv, der er hentet fra H.C. Andersens eventyr “Den lille pige med svovlstikkerne”, der første gang blev udgivet i 1845. Det var anden gang, at Bing & Grøndahl tog afsæt i Andersens eventyr. Første gang var i 1907, hvor det var E. Plockross, der stod for motivet.

På platten fra 1919 ser vi den lille pige stå frysende med sin kurv i kulden uden for de oplyste vinduer ind til den varme stue. På platten fra 1907 sidder pigen på en trappesten i et koldt, snedækket bymiljø. Måske er hun allerede død.

Købt hos: Vinted
Pris: 90,-

INFO: Bing & Grøndahls juleplatter – og mange af deres stel, f.eks. mågestellet – er underglaseret. Det betyder, at dekorationen er blevet påført forglødet porcelæn inden den sidste glasering. Forglødning er den første keramiske brænding, der typisk foretages ved 100 °C med en stigning til 950 °C. Denne brænding omdanner ler til keramik og gør, at emnet er i stand til at suge glasur uden at gå i opløsning. Når emnet er blevet forglødet og underglaseret, så foretages den sidste glasering, der giver platten/stellet det blanke udtryk.


© Robert Johannes Rasmussen

Loppemarkeder, kræmmermarkeder, genbrugsbutikker og antikforretninger vækker min indre Indiana Jones, og de taler – nej, skriger! – til den uforbederlige samler, der gemmer sig i mig: For der er intet så tilfredsstillende som at gøre et genbrugskup! Når man f.eks. i en bunke billige juleplatter fra 70’erne og 80’erne finder én fra 1957 til 20 kroner. Eller når man på genbrugsbutikkens hylder – blandt hundredvis af ordinære IKEA-glas, der nærmest foræres væk – spotter et hånddekoreret og mundblæst portvinsglas til Bing & Grøndahls mågestel fra Lyngby Glasværk. Lyngby producerede en serie glas til Bing & Grøndahls berømte stel i perioden 1954-2000. Eller når man boghøster og kommer hjem med stakkevis af gode bøger til absolut ingen penge. Ja, så er glæden stor hos genbrugsentusiasten.