Hvidvinsglas fra Kastrup Glasværks Lis-serie

Kastrup Glasværk lancerede i 1938 en glasserie, der hed Lis – slet og ret Lis. Serien bestod af ølglas, vandglas, sodavandsglas rød- og hvidvinsglas, portvinsglas, snapseglas m.fl.

Glassene findes med ravgylden kumme og fod, klar kumme og ravgylden fod samt med klar kumme og sort fod. Der er også produceret et hvidvinsglas med grøn kumme og sort fod.

De 13 smukke hvidvinsglas, vi sidste år arvede, er med ravgylden kumme, smuk blomsterslibning og en rund, klar knop på stilken. At det fungerede som hvidvinsglas i 1938 betyder dog ikke, at det fungerer som hvidvinsglas i 2025. Det er blot 10 cm højt (fra fod til mundrand) og det har en diameter på ca. 8 cm. I dag ville man nærmere bruge det til portvin end til hvidvin.

Jeg kunne godt tænke mig, at vi udvidede vores samling med øl- og vandglas – de findes ofte i genbrugsbutikker til rimelige penge, og så er de en smuk (og ikke mindst historisk) tilføjelse til ens bord. Hvorfor købe det ordinære og masseproducerede, når man kan købe noget smukt og håndlavet?

INFO: Kastrup Glasværk eksisterer ikke længere. Glasværket, der blev grundlagt den 12. oktober 1847, lå på Amager. Det blev grundlagt af overstaldmester Christian Conrad Sophus greve Danneskiold-Samsøe. Fabrikken havde først en stor produktion af mundblæste flasker, der blev mekaniseret i 1912. Siden kom mundblæste drikkeglas, glasservice, lommelærker, osteklokker og belysningsglas. I 1965 fusioneredes Kastrup Glasværk med Holmegaard Glasværk, og produktionen ophørte helt i 1979.


Loppemarkeder, kræmmermarkeder, genbrugsbutikker og antikforretninger vækker min indre Indiana Jones, og de taler – nej, skriger! – til den uforbederlige samler, der gemmer sig i mig: For der er intet så tilfredsstillende som at gøre et genbrugskup! Når man f.eks. i en bunke billige juleplatter fra 70’erne og 80’erne finder én fra 1957 til 20 kroner. Eller når man på genbrugsbutikkens hylder – blandt hundredvis af ordinære IKEA-glas, der nærmest foræres væk – spotter et hånddekoreret og mundblæst portvinsglas til Bing & Grøndahls mågestel fra Lyngby Glasværk. Lyngby producerede en serie glas til Bing & Grøndahls berømte stel i perioden 1954-2000. Eller når man boghøster og kommer hjem med stakkevis af gode bøger til absolut ingen penge. Ja, så er glæden stor hos genbrugsentusiasten.