Bing & Grøndahls Mors dag-platte 1969: Cockerspaniel med hvalpe

Vi begyndte at samle på de smukke Mors Dag-platter fra Bing & Grøndahl sidste år. Vores intention var ikke, at de skulle op på væggen, men at de skulle fungere som dekorative side- og kagetallerkener. Og det gik naturligvis, som det altid går, når man er samler: Den ene platte tager den anden, og pludselig har man flere, end man nogensinde kommer til at dække op med.

Platterne står i stakkevis rundt omkring i genbrugsforretningerne, og selvom de er blevet bevidste om, at der er guld i genbrug, og priserne sættes derefter, kan man i ny og næ stadig være heldig. Som da min bedre halvdel ringede hjem og fortalte, at hun havde fundet den første Mors Dag-platte fra Bing & Grøndahl – den fra 1969 med en cockerspaniel og hendes hvalpe.

Prisen hos diverse antikvariater varierer fra 500 og op til 750 kroner for platten. I sjældne tilfælde bliver den sat til salg for 100-200 kroner privat. Hvorom alting er, fandt hun platten i en Røde Kors-forretning til den overkommelige pris af blot 10 kroner.

Platten, der naturligvis er så eftertragtet, fordi det er den første, er designet af Henry Thelander, der var fast kunstner hos Bing & Grøndahl. Han står også bag en lang række kendte motiver på B&Gs juleplatter.

Købt hos: Røde Kors Østerbro (Odense)
Pris: 10,-

INFO: Bing & Grøndahls platter – og mange af deres stel, f.eks. mågestellet – er underglaseret. Det betyder, at dekorationen er blevet påført forglødet porcelæn inden den sidste glasering. Forglødning er den første keramiske brænding, der typisk foretages ved 100 °C med en stigning til 950 °C. Denne brænding omdanner ler til keramik og gør, at emnet er i stand til at suge glasur uden at gå i opløsning. Når emnet er blevet forglødet og underglaseret, så foretages den sidste glasering, der giver platten/stellet det blanke udtryk.


© Robert Johannes Rasmussen

Loppemarkeder, kræmmermarkeder, genbrugsbutikker og antikforretninger vækker min indre Indiana Jones, og de taler – nej, skriger! – til den uforbederlige samler, der gemmer sig i mig: For der er intet så tilfredsstillende som at gøre et genbrugskup! Når man f.eks. i en bunke billige juleplatter fra 70’erne og 80’erne finder én fra 1957 til 20 kroner. Eller når man på genbrugsbutikkens hylder – blandt hundredvis af ordinære IKEA-glas, der nærmest foræres væk – spotter et hånddekoreret og mundblæst portvinsglas til Bing & Grøndahls mågestel fra Lyngby Glasværk. Lyngby producerede en serie glas til Bing & Grøndahls berømte stel i perioden 1954-2000. Eller når man boghøster og kommer hjem med stakkevis af gode bøger til absolut ingen penge. Ja, så er glæden stor hos genbrugsentusiasten.