Bing & Grøndahls juleplatte 1951: M/S Jens Bang

Der er ikke alle juleplatter fra Bing & Grøndahl, der præges af et klassisk julemotiv, og én af dem, der skiller sig ud i den henseende, er platten fra 1951.

Her har man valgt et motiv af DFDS-færgen M/S Jens Bang, der var færdigbygget året forinden. Det var på det tidspunkt Danmarks nyeste, hurtigste og største passagerskib i indenrigsfart, og det blev indviet med en jomfrurejse fra København til Aalborg til ære for Aalborg-købmanden, som har givet skibet sit navn. Statsminister Hans Hedtoft var med på første tur, og Aalborgs borgmester Marius Andersen holdt tale ved skibets ankomst i Aalborg Havn.

Det er Margrethe Hyldahl, der er kunstneren bag motivet af M/S Jens Bang, der som nævnt blev opkaldt efter én af Aalborgs mest fremtrædende købmænd. Jens Bang byggede eksempelvis i 1624 det største og bedst bevarede renæssancehus i Skandinavien, købmandsgården Jens Bangs Stenhus i Aalborg.


INFO: Bing & Grøndahls platter – og mange af deres stel, f.eks. mågestellet – er underglaseret. Det betyder, at dekorationen er blevet påført forglødet porcelæn inden den sidste glasering. Forglødning er den første keramiske brænding, der typisk foretages ved 100 °C med en stigning til 950 °C. Denne brænding omdanner ler til keramik og gør, at emnet er i stand til at suge glasur uden at gå i opløsning. Når emnet er blevet forglødet og underglaseret, så foretages den sidste glasering, der giver platten/stellet det blanke udtryk.

Nedenunder kan man se filmen “Jens Bangs første Aalborg-rejse” (1950)

 

© Robert Johannes Rasmussen

Loppemarkeder, kræmmermarkeder, genbrugsbutikker og antikforretninger vækker min indre Indiana Jones, og de taler – nej, skriger! – til den uforbederlige samler, der gemmer sig i mig: For der er intet så tilfredsstillende som at gøre et genbrugskup! Når man f.eks. i en bunke billige juleplatter fra 70’erne og 80’erne finder én fra 1957 til 20 kroner. Eller når man på genbrugsbutikkens hylder – blandt hundredvis af ordinære IKEA-glas, der nærmest foræres væk – spotter et hånddekoreret og mundblæst portvinsglas til Bing & Grøndahls mågestel fra Lyngby Glasværk. Lyngby producerede en serie glas til Bing & Grøndahls berømte stel i perioden 1954-2000. Eller når man boghøster og kommer hjem med stakkevis af gode bøger til absolut ingen penge. Ja, så er glæden stor hos genbrugsentusiasten.