En af de smukkeste juleplatter fra 1950’erne er “Byens jul” fra 1956. Den indkapsler på sine 18 centimeter i diameter noget, mange danskere ser som klassisk, dansk jul: Nemlig byernes juleudsmykning.
Motivet er designet af Kjeld Bonfils, der på den lille platte viser en af Københavns gader, der er julepyntet med guirlander, lys, klokker og hjerter. Bybilledet er præget af menneskemylder og juletravle familier, der med pakker under armene handler ind til julen, der står for døren.
Det smukke motiv med alle lysene i de pyntede gader repræsenterer noget glædeligt i en tid, der ellers er mørk og kold.
Bing & Grøndahls juleplatter fra 1950’erne er ikke de billigste. Det er et årti, hvor platterne koster mellem 200 og 800 kroner. Derfor var jeg også heldig at finde platten fra 1956, der er én af de mest eftertragtede grundet Bonfils motiv, til blot 38 kroner. En pris for denne platte kan hos visse forhandlere snildt nærme sig 800 kroner.
INFO: Bing & Grøndahls platter – og mange af deres stel, f.eks. mågestellet – er underglaseret. Det betyder, at dekorationen er blevet påført forglødet porcelæn inden den sidste glasering. Forglødning er den første keramiske brænding, der typisk foretages ved 100 °C med en stigning til 950 °C. Denne brænding omdanner ler til keramik og gør, at emnet er i stand til at suge glasur uden at gå i opløsning. Når emnet er blevet forglødet og underglaseret, så foretages den sidste glasering, der giver platten/stellet det blanke udtryk

Loppemarkeder, kræmmermarkeder, genbrugsbutikker og antikforretninger vækker min indre Indiana Jones, og de taler – nej, skriger! – til den uforbederlige samler, der gemmer sig i mig: For der er intet så tilfredsstillende som at gøre et genbrugskup! Når man f.eks. i en bunke billige juleplatter fra 70’erne og 80’erne finder én fra 1957 til 20 kroner. Eller når man på genbrugsbutikkens hylder – blandt hundredvis af ordinære IKEA-glas, der nærmest foræres væk – spotter et hånddekoreret og mundblæst portvinsglas til Bing & Grøndahls mågestel fra Lyngby Glasværk. Lyngby producerede en serie glas til Bing & Grøndahls berømte stel i perioden 1954-2000. Eller når man boghøster og kommer hjem med stakkevis af gode bøger til absolut ingen penge. Ja, så er glæden stor hos genbrugsentusiasten.