Mælkekande til Bing & Grøndahls Mågestel

Et af de første suppleringskøb til vores Mågestel, som vi har arvet, var en mælkekande. Det var gode venner, der fandt et fint eksemplar på et loppemarked. De spurgte, om de skulle købe den – og ja, det skulle de.

Mælkekanden, der har stelnummer 189, er produceret i perioden 1948-1952. Det afsløres af stemplet i bunden. Hvis man vil se en oversigt over Bing & Grøndahls stempler – der findes forskellige stempler, der hver især relaterer til en bestemt tids- og produktionsperiode – så kan man besøge hjemmesiden Maagestellet.dk, der er den fornemmeste hjemmeside om det smukke stel.


INFO: Bing & Grøndahls platter – og mange af deres stel, f.eks. mågestellet – er underglaseret. Det betyder, at dekorationen er blevet påført forglødet porcelæn inden den sidste glasering. Forglødning er den første keramiske brænding, der typisk foretages ved 100 °C med en stigning til 950 °C. Denne brænding omdanner ler til keramik og gør, at emnet er i stand til at suge glasur uden at gå i opløsning. Når emnet er blevet forglødet og underglaseret, så foretages den sidste glasering, der giver platten/stellet det blanke udtryk.

Loppemarkeder, kræmmermarkeder, genbrugsbutikker og antikforretninger vækker min indre Indiana Jones, og de taler – nej, skriger! – til den uforbederlige samler, der gemmer sig i mig: For der er intet så tilfredsstillende som at gøre et genbrugskup! Når man f.eks. i en bunke billige juleplatter fra 70’erne og 80’erne finder én fra 1957 til 20 kroner. Eller når man på genbrugsbutikkens hylder – blandt hundredvis af ordinære IKEA-glas, der nærmest foræres væk – spotter et hånddekoreret og mundblæst portvinsglas til Bing & Grøndahls mågestel fra Lyngby Glasværk. Lyngby producerede en serie glas til Bing & Grøndahls berømte stel i perioden 1954-2000. Eller når man boghøster og kommer hjem med stakkevis af gode bøger til absolut ingen penge. Ja, så er glæden stor hos genbrugsentusiasten.