ANMELDELSE: “The X-Files: Sæson 1” (1993-1994)

1993 var året, hvor 20th Century Fox Television søsatte et gedigent flagskib af en serie. En serie uden sidestykke, der over ni år affødte intet mindre end 202 episoder. En serie, der har opnået kultstatus verden over med fans i tusindvis. En serie, der langt om længe har fundet vej til det danske dvd-marked og nu udgives som lækre sæsonsæt. Serien er – naturligvis – “The X-Files”!

Jeg hørte til den store gruppe af mennesker, der uge for uge, måned for måned og år for år troligt fulgte med i de eventyr, FBI-agenterne Mulder og Scully kom ud for. Med sød forventning og håbefuld spænding masede man sig hver uge til rette i sofaens puder, når tv bød på en ny omgang solid uhygge med det umage agentpar. Man vidste, hvad der var i vente, når Mark Snows myrekrybende gode temasang tonede over i seriens mantra The Truth is Out There – nemlig 45 minutters gåsehud!

Seriens omdrejningspunkt er FBI-agenterne Fox Mulder og Dana Scully. I sin higen og søgen efter den søster, Mulder mener er blevet kidnappet af aliens da han var barn, har han genereret en noget nær fanatisk interesse for det paranomale. En interesse, der ofte bringer ham i konflikt med cheferne hos FBI. For at holde Mulder i kort snor, er han blevet tildelt de såkaldte X-Files, der er sager af paranomalt og overnaturligt tilsnit. Sager, han fra sit lille kontor i det fjerneste hjørne og den dybeste kælder af FBI forsøger at løse. Men hvis man tror, at Mulder er let at tæmme, så tager man grueligt fejl – og end ikke den dybeste kælder kan holde hans ildhu i ave!

Da Chris Carter i 1993 skabte “The X-Files” skabte han ikke kun en serie, han skabte et formfuldendt mesterværk af en tv-føljeton, der for længst har skrevet tv-historie og bl.a. ganske fortjent er blevet hædret med intet mindre end 15 Emmy-priser (ud af 61 nomineringer), 5 Golden Globes (ud af 12 nomineringer og 1 engelsk BAFTA-pris (ud af 2 nomineringer).

Første sæson af “The X-Files” indeholder en lang perlerække af nogle af seriens bedste afsnit. Afsnit man kan gense igen og igen med lige dele glæde og gru. Man glædes ikke kun ved gensynet med pilot-afsnittet, men også over afsnit som “Deep Throat”, “Squeeze”, “The Jersey Devil”, “Ghost in the Maschine” og “Tooms”. Specielt nød jeg gensynet med “Squeeze” og “Tooms”, hvor den ledeløse gummimand og mutant Eugene Victor Tooms efter tredive år i dvale går amok i en sand blodrus, hvor han dræber mennesker og fortærer deres lever for igen at kunne gå i dvale i tredive år.

Så hvis man er til uhygge af den intelligente slags – og hvem er ikke det? – hvor aliens, vampyrer, afskyelige snemænd, spøgelser, mutanter og alskens kryb og kravl gør liv og hverdag svær for vore to elskelige FBI-agenter, så kan det kun gå for langsomt med at få investeret i første sæson af denne superserie. En serie, der ikke kun er en pryd for enhver filmsamling – den er et must!

Alle 24 episoder fra første sæson er samlet i en lækker udgivelse, der kan få selv den mest hårdhudede filmnørd til at savle af indædt fryd. Om ikke andet så fordi, bokssættet er spækket med ekstramateriale som slettede scener, promo spots, special effects clips og international film clips – eller blot fordi, man får 1056 minutters forrygende, guddommeligt uhyggelig underholdning af den absolut bedste slags!