ANMELDELSE: “Tre stjerner” af Thomas Rode Andersen m.fl.

Man skal have en mere end blot almindelig interesse for madlavning og kogekunst (ja, man skal faktisk være feinschmecker med stort f), hvis man skal kunne finde interesse i den store gastronomiperle – mastodontværket “Tre stjerner” – der er skabt af de ikke tre, men fire stjerner: Thomas Rode Andersen, Tom Uldall, Bent Christensen og Claes Bech-Poulsen.

Bogens titel refererer eksplicit til dens indhold. Her er med andre ord tale om en kulinarisk rejse til en række trestjernede restauranter i Frankrig, Spanien og England, der alle som én har opnået den ypperste udmærkelse indenfor madlavningens gebet: at blive tildelt tre funklende stjerner i den verdenskendte Guide Michelin.

Med som rejseguides til disse kulinariske højborge, der findes spredt rundt om i Europa, har vi Thomas Rode Andersen (køkkenchef på Kong Hans), Thomas Ulldal (gourmet og vinekspert), Bent Christensen (redaktør af Dansk Spiseguide) samt Claes Bech-Poulsen (leverandør af bogens æstetisk fuldendte og mundvandsfremkaldende fotografier).

Bogen er en ypperlig samling af de bedste restauranter – 34 eksklusive af slagsen – der går fra Paul Bocuse og Pierre Gagnaire i Frankrig til elBulli i Catalonien videre til Gordon Ramsay i England. Bogen leverer en lang række beskrivelser af den bedste mad og vin, der skabes – ja, skabes – på disse udsøgte restauranter, hvor menupriser på op til 400 euro pro næse ikke just lokker den gængse backpacker indenfor.

Bogen er eksklusiv – layoutet er stilfuldt – og matcher således indholdet, der jo netop er udgjort af noget af det bedste, man kan støde på indenfor europæisk madkunst. Bent Christensen – der har leveret bogens forord – gør da også i dette opmærksom på, at nogle måske vil mene, at det hører til i luksuskategorien at begive sig ud på en rejse til samtlige trestjernede Michelin-restauranter i Frankrig, Spanien og England. Ja, det hører i sandhed til i luksuskategorien!

Og ja, for os, der må nøjes med at kigge over skuldrene på de madrejsende gourmeter, er bogen nok det tætteste, vi nogensinde kommer en menu, der løber op i 6000 danske kroner – dette er madoplevelser, der netop er feinsmeckere og folk med bugnende pengepunge forundt!

Hver restaurant præsenteres udførligt, og man gelejdes med professionel assistance igennem de mange udsøgte og svært delikate retter, de udsendte madelskere lader sig delikatere med. Man introduceres for den pågældende restaurants historie, hvilket køkken, restauranten har specialiseret sig i, samt de vine, der serveres af veluddannede kelnere og vinkypere.

Man befinder sig med andre ord i gastronomiens utopia, hvor afstanden til MacDonalds’ præfabrikerede mainstreammad – hvis der skal drages en sammenligning – bedst opgøres i lysår. Med nærværende bog får man et gedigent indblik i 34 af Europas toprestauranter, der alle som én skaber mad så delikat, at man alene ved at se på de smukke, skinnende fotografier, bliver hungrig!

Så hvis man planlægger en eksklusiv madodyssé rundt om til Europas kulinariske mekkaer, så skal nærværende bog være varmt anbefalet – og så bør man i øvrigt allerede nu begynde at spare op, da det nok er rejsen, der i denne sammenhæng bliver det billigste…