ANMELDELSE: “Splint & Co. 1950-1952” af André Franquin

Egmont Serieforlaget har begået endnu en genistreg, der smyger sig elegant ind blandt deres øvrige smagfulde hardbackudgivelser for tegneserieconnaisseurer. Nu kan man med stor glæde og fornøjelse fordybe sig i de mange eventyr, som Splint, Kvik, Spirillen og egernet Spip kommer ud for. Første bind – “Splint & Co. 1950-1952” – er netop udkommet.

Egmont Serieforlaget – der også har givet os de flotte hardbackudgaver af Lucky Luke, Asterix, Blueberry og Basserne – er nu klar med første bind i serien Splint & Co. Første bind dækker årene 1950 til 1952 og indeholder historierne om “Trolddom og Champignoner”, “Arvestriden – eller hvordan Splint fandt Spirillen” og “Hvor er Spirillen?”

Da det i år er intet mindre end halvfjerds år siden, at den franske tegner François Robert Velter (Rob-Vel) skabte Spirou, der blandt danske læsere er bedre kendt som Splint, lancerer Egmont Serieforlaget de klassiske historier om Splint & Co. i en ny og delikat hardbackserie, der i første omgang fokuserer på perioden 1946-1968, der blev tegnet af André Franquin.

I “Trolddom og Champignoner” (tegnet 1950 og udgivet i Danmark første gang i 1979) tager Splint, Kvik og Spip på cykleferie i de landlige omgivelser omkring Champignac. Her sker der mystiske ting – blå svampe vrimler op af jorden, gigantiske dyr gør deres entré og alle spor leder hen til det gamle slot, hvor greven af Champignac residerer. Årsagen til mystikken viser sig at være en ekstrakt, der hurtigt begynder at skabe problemer for Splint og Kvik! Mere skal ikke afsløres her…

I “Arvestriden – eller hvordan Splint fandt Spirillen” (der blev tegnet i 1951-52 og udgivet første gang i Danmark i 1975) bliver Kvik sat på lidt af en prøvelse. Det viser sig, at han har arvet af sin gamle onkel, men at det kræver lidt ekstra arbejde for at få fingre i arven. Onklen vil have, at Kvik (sammen med dennes slyngel af en fætter, den i dette album introducerede Sante) skal dyste om at blive enearving. De skal fuldføre tre opgaver og den, der klarer sig bedst, får arven – men er arven besværlighederne værd? De tre opgaver går ud på at gøre en ny, original opfindelse til nytte for mange mennesker, deltage i et bilvæddeløb og – naturligvis – at finde den vidunderlige Spiril, der i øvrigt i 1987 fik sin helt egen serie!

“Hvor er Spirillen?” (tegnet i 1952 og første gang trykt i Danmark i 1981) afslutter første bind. Spirillen henlever sine dage i kedsommelighed i den zoo, den blev afleveret til i slutningen af “Arvestriden – eller hvordan Splint fandt Spirillen”. Både Kvik og Splint har dårlig samvittighed over at have berøvet det livsglade dyr sin jungle, så de beslutter sig for at give Spirillen sin frihed igen – men inden de når at gøre dette, bliver den bedøvet, kidnappet og udstillet i cirkus af den nederdrægtige cirkusdirektør Zabaglione. Nu er gode råd dyre, og de to foretagsomme detektiver må lægge hovederne i blød, så Spirillen igen kan blive befriet.

Hver historie indledes med spændende redaktionelt stof og fyldige forord. Således får man en masse baggrundsviden, inden man giver sig i kast med selve historierne, hvilket er herligt. Disse forord er bl.a. skrevet af Franquin-eksperten Mads Stoumann, der ligeledes har stået for tekstningen af serien. Tekstningen, der i øvrigt baserer sig på en font af Franquins håndtekstning, står godt til de meget smukke og klare tegninger i albummet, der er 21×29 cm stort – altså lidt smallere end det oprindelige albumformat, hvilket dog ikke stjæler noget fra tegningerne!

Jeg kan blot anbefale, at man fluks tegner et abonnement på denne vidunderlige bogserie, der bør stå på en hver tegneseriefans reol. Der er tale om en tegneserieklassiker, der langt om længe har fået det layout, den fortjener. Jeg håber blot, at man – når perioden af Franquin er dækket – vil fortsætte serien med perioderne af bl.a. Rob-Vel, Jijé, Fournier og de mange andre, der har sat deres egne fingeraftryk på denne herlige tegneserie. Hvis der er noget, jeg ser frem til på tegneseriefronten i 2008, så er det udgivelsen af de kommende bind i serien om Splint & Co. – det bliver stort! Hvis man vil tegne abonnement, kan dette ske hos www.serieshoppen.dk