ANMELDELSE: “Spirillen Biba” af Colman & Batem

HUBA! HUBA! Forlaget Cobolt genintroducerer efter 18 års fravær én af André Franquins klassiske tegneseriekarakterer: Velkommen tilbage til den palombianske regnskovskovs junglevogter, spirillen!

Det er en stor glæde igen at se eventyr med den gule kraftkarl udgivet herhjemme. Det sidste album – “En spiril i præmie” – blev udgivet af Carlsen Comics i 1997, og lige siden har der været farligt stille omkring det plettede jungledyr.

Ud af de pt. 28 album, der er udgivet i serien, nærværende historie er album 28, er det blot 11 af disse, der er kommet på dansk. De første fire blev udgivet af Interpresse, der i 1991 gav serien videre til Carlsen Comics.

Spirillen blev født i 1952, hvor den optrådte i Splint & Co.-albummet “Arvestriden”, og i 1987 fik den lov til at boltre sig i sit første, lange eventyr. Det skete i Greg og Batems “Mission: Fang spirillen”, der udkom på dansk hos Interpresse i 1988.

De 28 album er alle tegnet af Batem, men har haft en lang række forskellige forfattere tilknyttet; for eksempel Yann, Greg og – for dette albums vedkommende – Stéphane Colman, der også er forfatteren bag serien “Chok”.

I “Spirillen Biba” er vi tilbage i den palombianske regnskov, hvor spirildyrene har hjemme og bor trygt og godt. Eller trygt og trygt, for junglen har fået besøg af et par krybskytter og – værst af alt – storvildtjægeren Bring M. Backalive. Men heldigvis slår spirillerne en proper næve, og livet er ikke let for en vildttyv med gevær og ondt i sinde.

Den lille, sorte spiril Bobo er trist. Det tungsindige humør skyldes, at han savner en kæreste – det er her, at Biba – en sort spirilunge med gule pletter – kommer ind i billedet. Hun er blevet væk fra sine forældre, og Bobo kaster fluks sin kærlighed på Biba, da han redder hende ud af kløerne på den fæle spiriljæger Juan Mindrone. Og herfra går det stærkt i en jungle, hvor der lurer farer bag hvert et træ.

Batems streg er klassisk og herlig. Han skaber energi og dynamik, og de mange actionscener, der ofte er bygget op omkring spirillens voldelige udfald mod farlige dyr og ditto mennesker, giver én lyst til at genlæse de 11 album, der er udkommet på dansk. Man katapulteres nemlig tilbage til ungdommens læseoplevelser, og den herlige samt krystalklare farvelægning ved Cerise gør det til en ekstra fornøjelse at tage på jungleventyr. Ligeledes er der indlejret en vidunderlig humor i dette album, der får én til at klukke sig igennem historien om lille Bibas bortførelse.

Det kunne være herligt, hvis Cobolt var modige nok til at genstarte serien kronologisk ved at genudgive de 11 album, der udkom hos Interpresse og Carlsen Comics i årene 1988 til 1997. Men indtil videre skal der lyder et stort hurra for genintroduktionen af en længe savnet favorit – må der komme flere eventyr med Spirillen & Co.!