ANMELDELSE: “Don Rosas Samlede Værker: Boks 2” af Don Rosa

Med en smule forsinkelse har Egmont Publishing nu udgivet Don Rosas Samlede Værker: Boks 2 herhjemme. Boksen, der forhandles eksklusivt hos Faraos Cigarer, består af bind 4 til 6 og byder – udover de afsluttende kapitler i Don Rosas Her er dit liv, Joakim – på et hav af Andeby-historier tegnet og skrevet i perioden 1993-1997 samt en masse nyproduceret ekstramateriale.

Don Rosa deler vandene. Det skrev jeg ganske kort om i anmeldelsen af den første boks. Der er ingen tvivl om, at Carl Barks er mesteren. Han er skaberen af det Andeby, vi kender i dag. Det er et faktum, som Don Rosa også er enig i. Men det betyder ikke, at man skal underkende Don Rosas bidrag til universet. Men hvad er det, Don Rosa – i forhold til andre andetegnere og -forfattere – kan? Hvad er det, der gør Don Rosa til noget helt særligt?

Udover den umiskendelige humor, der er indlejret i stort set alle Rosas historier, en humor, der er til stede i såvel tegning som tekst, så er der også Rosas brug af intertekstualitet. Han refererer med overskud og indblik til Carl Barks, litteratur, tegneserier, historiske begivenheder og personer og – naturligvis! – film. Det vrimler med sådanne referencer i historierne, og vi kan igen takke Thomas Schrøder for at have kortlagt dem for os.

Men det måske mest interessante aspekt ved Rosas andeunivers er, at han tør give ænderne følelser. Han pakker dem ikke ind i bobleplast, men giver dem karakter og psykologi. Dette kommer især til udtryk i Rosas magnum opus, Her er dit liv Joakim. Dette mesterværk er en kanon af 12 kapitler, der skitserer Joakims ofte problem- og konfliktfyldte rejse mod rigdom og velstand. En rejse, der tager sin begyndelse i 1864 og finder sin afslutning i 1947 i pengetanken på Bilbremsebakken.

Ikke mindst Rosas evne til på ganske fin vis at indlemme et i Disney-henseende ellers ret tabubelagt emne som døden skal fremhæves. Han gør det flere steder, men to af de mest markante situationer i denne boks finder man i Her er dit liv, Joakim kapitel 8 og 9, der begge er trykt i bind 4.

I kapitel 8 – Kongen af Klondike – har skurken Luskhans og dennes kumpaner taget Joakim til fange. Han er blevet lænket til skorstenene på Luskhans’ hjuldamper, da Luskhans på modbydelig vis begynder at læse op fra et brev, der er sendt af Joakims far. Joakim, der ikke selv har læst brevet, reagerer med en Hulk-agtig vrede, da Luskhans med skadefryd læser, at Joakim har mistet sin mor. Senere i kapitel 9 – Milliardæren fra Ødelyng Overdrev – bliver vi præsenteret for en af de fornemste dødsscener i tegneseriehistorien, da Joakims far (både billedligt og konkret) går bort. Det er skildret med følsomhed og fingerspitzengefühl i en enkelt rude. Smukt, sobert, sørgeligt.

Don Rosa giver sig også tid til at forklare og tydeliggøre elementer, der hos mange andelæsere kan have været årsag til forvirring. For eksempel kan det godt være misvisende, at Joakims først- og surttjente mønt går under betegnelsen “lykkemønt” – for den har ikke på fætter Højben-agtig vis smurt ham ind i held. Nej, det er ikke mønten, der er årsag til den rigdom, som verdens rigeste and senere bogstavelig talt svømmer i. Det er tværtimod flid og svedfremkaldende hårdt arbejde, der er opskriften på rigdommen.

Mønten er dog vigtig, da den minder Joakim om, at man aldrig skal give op, at det kan betale sig at stile efter at være den bedste og at man skal have næb for snydere, slubberter, bedragere, tyve, charlataner og alskens andet rakkerpak, der ønsker en let genvej til rigdom. En sådan genvej findes nemlig ikke, hvilket mønten minder onkel Joakim om. Og hvorfor er det lige, at Bilbremsebakken hedder Bilbremsebakken? Jo, det giver Rosa naturligvis også en forklaring på.

De tre midterste bind i Don Rosas Samlede Værker byder igen på et overflødighedshorn af kommentarer og indledninger forfattet af Øystein Sørensen, der på fornem vis åbner op for de historiske aspekter ved Don Rosas historier. Og Don Rosa selv bygger videre på sin minibiografi og giver os nysgerrige læsere et voyeur-agtigt indblik i sine mange hobbyer og imponerende samlinger af bøger, film, tegneserier og Disney-merchandise. Det kan man læse om i bind seks, hvor kapitlet Mine hobbyer – hvis man skulle have været i tvivl – tydeliggør, at Rosa er skåret af det fineste nørdstof!

Det er ingen hemmelighed, at Don Rosa er Barks-discipel. Han er faktisk så udpræget og gennemført en Barks-discipel, at Grønspætterne uden tvivl ville have tildelt ham U.M.O.K.A. C.B.-medaljen (Uforlignelig Mester og Kender af Carl Barks). Dette kommer til udtryk igen, og igen og igen, og hvis man ser bort fra Don Rosas lidt irriterende evne til hele tiden at placere sit eget lys og sine egne evner under en skæppe, så udvider han Barks-universet på suveræn facon. Blandt andet ved at bruge karakterer fra Barks’ historier og dermed udbygge disse, hvilket er tilfældet med kapitel 11 i Her er dit liv, Joakim-sagaen, hvor zombien Bombie igen gør sin ildevarslende entré.

Her er dit liv, Joakim opfattes med rette af mange som Rosas ypperste bidrag til andelitteraturen, og de 12 kapitler giver også et fantastisk indblik i den ands liv, der er Don Rosas favoritindbygger i Andeby. Men udover de 12 kapitler, skrev Rosa også ekstrakapitler, der ikke er del af kanon. I bind 5 finder man således Opgør i Klondike fra 1995, og i bind 6 er Opgør i Spøgelsesbyen fra 1996 trykt. Begge tillægskapitler er fine bidrag til det imponerende mesterstykke, som Joakim-sagaen udgør.

De fleste andelæsere vil også vide, at Rosa tit gør brug af science fiction- og fantasy i sine historier, og en af mine favoritter inden for denne genre er Fødselsdagsånden, der viser os en anden og ret deprimerende udgave af Andeby og dens indbyggere. Der er også onkel Joakim-historien Rejsen til Jordens indre, som Rosa ikke bryder sig om selv. Jeg synes nu, at den i al sin hysteriske og science fiction-agtige viden(vild)skab er eminent – og så dukker Terrierne og Fermierne fra Carl Barks’ Et mystisk land i Jordens indre op for en kort bemærkning. Herligt!

Ligeledes er Fantasillionær på skrump én af de science fiction-historier, der bør fremhæves. Her bliver Anders, Joakim og hele pengetanken skrumpet, da Anders ved en fejl kommer til at starte atom-udtrækkeren. Ja, de bliver faktisk så små, at de kan være i lommen på en bjørne-bandit. Se dét er humor og fantasi, som kun Don Rosa kan levere!

Denne boks er – som den første – en bydende nødvendighed! Ikke mindst for de andefans, der slet intet har stående af Rosa. Og selvom man skulle have ethvert Anders And Ekstra fra 90’erne og frem og alle Hall of Fame-bøgerne, der bærer Don Rosas navnetræk, så byder Don Rosas Samlede Værker på et væld af ikke tidligere publiceret materiale, der gør, at bøgerne er berigende læsning. Og så er der jo lige det med det flotte udstyr, den store størrelse og alle de imponerende informationer, der er blevet produceret specielt til denne udgivelse. Så mit råd må være: Skynd dig at købe ikke blot denne boks, men også den første – de er alle pengene værd!

I øvrigt udkommer den tredje og sidste boks med bind 7 til 9 den 31. marts i år – hvis ikke udgivelsesdatoen rykkes!

Slutteligt skal de mange forsider fremhæves, der findes gentrykt i de tre bind. Ikke mindst de superhelteinspirerede af slagsen, der har fået sit helt eget andesnit, er fan(d)tastiske. Og hvis man skal have styr på familierelationerne ænderne imellem, så er Don Rosas Andestamtræ også at finde i denne boks.

Historier i boks 2:

– Her er dit liv, Joakim: Kapitel 5 – 1886: Den nye slotsherre (1993, bind 4)
– Her er dit liv, Joakim: Kapitel 6 – 1886-1889: Savannens skræk (1993, bind 4)
– Her er dit liv, Joakim: Kapitel 7 – 1889-1896: Det store næbdyr (1993, bind 4)
– Her er dit liv, Joakim: Kapitel 8 – 1896-1897: Kongen af Klondike (1993, bind 4)
– Det forsvundne bibliotek (1993, bind 4)
– Her er dit liv, Joakim: Kapitel 9 – 1898-1902: Milliardæren fra Ødelyng Overdrev (1993, bind 4)
– Fra Andeby til Lillehammer (1994, bind 4)
– Her er dit liv, Joakim: Kapitel 10 – 1902: Slaget om Fort Andeby (1994, bind 4)
– Her er dit liv, Joakim: Kapitel 11 – 1902-1930: Verdens rigeste and (1994, bind 4)
– Fødselsdagsånden (1994, bind 5)
– Her er dit liv, Joakim: Kapitel 12 – 1947: Eneboeren fra Andeby (1994, bind 5)
– Kong Krøsus’ skat (1995, bind 5)
– Rejsen til Jordens indre (1995, bind 5)
– Opgør i Klondike (1995, bind 5)
– Fantasillionær på skrump (1995, bind 5)
– Georgs forbryderfælde (1995, bind 5)
– Columbuskortene (1995, bind 5)
– Strandet i tiden (1996, bind 6)
– Shambalas skat (1996, bind 6)
– En skæv dag i Andeby (1996, bind 6)
– Et øje for detaljer (1997, bind 6)
– En ganske særlig overraskelse (1997, bind 6)
– Pengetank på afveje (1997, bind 6)
– Det rene T.I.T.E.L.T.E.R.R.O.R. (1997, bind 6)