ANMELDELSE: “Renfield” (2023)

Den uhumske, uvederhæftige og underdanige Renfield får langt om længe oprejsning i filmen, der bærer den 126 år gamle Bram Stoker-skabte karakters navn. I Stokers roman fra 1897 er Renfield indlagt på et sindssygehospital, og i filmen deltager han i et selvhjælpsprogram, så han kan undslippe det giftige forhold, han holdes fanget i af Dracula, der spilles af Nicolas Cage.

Filmen er et opgør med Dracula-myten og en syndsforladelse til Renfield-karakteren, der opnår selvstændighed ved at løsrive sig fra sin dominerende herre. “Dracula” og vampyrgenren har altid spejlet tiden og samfundet ved at fungere som billeder på eksempelvis pest, tuberkulose og aids. I “Renfield” træder Dracula ind i en anden tid, der kræver andre metaforer: Dracula bliver billedet på den dominerende, ego-centrerede chef, der misbruger sin magtpostion til at opnå, hvad han ønsker.

Og Nicolas Cage som Dracula er præcis lige så vanvittig, flamboyant og over the top, som man kan ønske sig. Han udfylder rollen som mørkets prins på en sådan måde, så alle småpsykopatiske ledertyder og chefer med en smule Harvey Weinstein i sig sidder og hepper på, at overvampyren slipper med hugtænderne i behold. Men den slags film er det ikke, og den domesticerede underdog rejser børster.

“Renfield” blander underspillet komik med udpenslet, grafisk vold på en tegneserieagtig måde, der gør, at man ikke chokeres og græmmes, men griner og morer sig. Og ja, det ér voldsomt, hvad skurkene udsættes for: Vi taler afhuggede lemmer, eksploderende hoveder, ansigter, der flås af, og strømmende blod i litervis. Blot for at fremhæve få af de morbide herligheder, der diskes op med.

Som ekstra serviceinformation skal det nævnes, at det ikke er første gang, Cage medvirker i en horrorkomedie, hvor vampyrerne spiller en central rolle. Det gjorde han også i 1988, hvor han trådte i karakter som den ubehagelige litteraturkritiker Peter Loew i Robert Biermans kultklassiker “Vampire’s Kiss”.

I øvrigt er det Robert Kirkman, der har skrevet historien til “Renfield”, og han er jo manden bag zombiemesterværket “The Walking Dead”, og Nicholas Hoult, som spiller Renfield, giver den faktisk som forelsket zombie i den Romeo og Julie-inspirerede zombiekomedie “Warm Bodies” fra 2013. Alt er forbundet!FAKTA

Titel: Renfield

År: 2023

Instruktør: Chris McKay

Spilletid: 1 time 33 minutter

Genre: Horror / komedie / fantasy

Land: USA

Filmselskab: Universal Pictures

Anmeldt udgave: Streaming (Viaplay)

Trailer & plakat: © UIP