ANMELDELSE: “Poor Things” (2023)

“Poor Things” er instrueret af Yorgos Lanthimos, en instruktør kendt for markante absurde elementer i sine film. Denne er ingen undtagelse: Bella Baxter (Emma Stone) er en kvinde genoplivet af den excentriske kirurg, Godwin Baxter (Willem Dafoe). Filmen bygger på romanen fra 1992 af samme navn, skrevet af skotske Alasdair Gray. 

“Frankenstein” er en åbenlys inspiration, men “Poor Things” er meget mere end en pastiche over Mary Shelleys berømte roman. Filmen er også eksplicit filosofisk, grotesk, humoristisk, grafisk i sit lidenskabelige udtryk, feministisk, absurd med stort A, flot og farverig på en facon, der kunne stamme fra en grafisk roman, og så tilhører filmen Emma Stone i hovedrollen. Præstationen gav hende fortjent en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. Hun spiller alle facetter af rollen med bravur, hvor vi følger hendes udvikling, her er også de filmiske virkemidler med til at gøre filmen til en helt unik oplevelse. Mark Ruffalo skal også nævnes for sin præstation som en herlig laps af svulstige dimensioner.

Filmen er ikke for alle, men det er en uforglemmelig film, som på ethvert niveau bærer Lanthimos’ kendetegn: Absurde, surrealistiske præmisser, der som udgangspunkt ikke betvivles af de centrale karakterer, som selv er groteske og accepterer deres egen beskaffenhed, og meta-dialoger om situationer og samtaler. Se den for filmens tankeprovokerende og kompromisløse tilgang, flotte og unikke omgivelser og for Emma Stone.



FAKTA

Titel: Poor Things

År: 2023

Instruktør: Yorgos Lanthimos

Spilletid: 2 timer 21 minutter

Genre: Komedie / drama / romantik

Land: Irland / UK / USA

Filmselskab: Searchlight Pictures

Anmeldt udgave: Disney+ (streaming)

Trailer & plakat: © Searchlight Pictures