NYE BØGER: “Kniv” af Salman Rushdie

Den 16. april udgiver Gyldendal Salman Rushdies “Kniv”, der handler om ytringsfrihed og mordforsøget på ham den 22. august 2022 i New York, der kostede ham dyrt.

Om bogen skriver forlaget følgende:

Den 12. august 2022 blev Salman Rushdie angrebet af en sortklædt mand, der kom springende op på scenen med en kniv, netop som Rushdie skulle til at holde foredrag om forfatteres sikkerhed. Gerningsmanden stak ham overalt, han kunne komme til, 15 steder: stikket i det højre øje gik så langt ind, at det skar den optiske nerve over og var millimeter fra hjernen, millimeter fra at slå ham ihjel. Bogen er selvbiografisk: Rushdie fortæller om sin barndom, sin familie, sin alkoholiserede far, sine børn og sin kone – og om det had, han oplevede, efter han skrev de Sataniske vers og de ti år, han levede mere eller mindre under jorden i England. Han fortæller også meget direkte om, hvordan flere ikke støttede op om ham på det tidspunkt og mente, han selv var skyld i sin situation – Jimmy Carter og Germaine Greer fx. Det nager ham stadig. I 2000 flyttede han til New York og insisterede på at leve en fri tilværelse.

KNIV handler om ytringsfrihed og Salman Rushdies insisteren på at leve i frihed, og den handler om at komme igennem en frygtelig begivenhed. Bogen er et stærkt dokument, fuldstændig ublufærdigt. Det er velskrevet og interessant læsning.

Info om bogen:

Sprog: Dansk (oversat fra engelsk)
Sideantal: 240
ISBN: 9788702407075
Udkommer: 16. april 2024
1. udgave, 1. oplag
Indbinding: Hæftet
Forlag: Gyldendal
Omslagsgrafiker: Rasmus Funder
Oversætter: Johannes Riis


© Gyldendal (cover)